Сензационно проучване от Ухан разкри истината за произхода на COVID-19 СНИМКИ

Нов генетичен анализ на животни потвърждава, че пандемията от COVID-19 е тръгнала от пазара в Ухан през 2019 г. Това съобщава ABC.

Учените се спират на кратък списък от животни, които вероятно са помогнали за разпространението на болестта сред хората.

Изследователите анализират генетичен материал, събран от китайския пазар, където беше открито първото огнище на заразата, и установяват, че заразата най-вероятно се е разпространила от енотовидни кучета, циветки и бамбукови плъхове.

Учените подозират, че заразените животни са били докарани за първи път на пазара в Ухан в края на ноември 2019 г., което след това е предизвикало пандемията от COVID-19.

Животни, които разпространили заразата 

Майкъл Уроби, един от авторите на новото проучване, заявява, че са установили кои субпопулации животни може да са предали коронавируса на хората.

„Например, при енотовидните кучета можем да покажем, че тези,  които са били на пазара, са от подвид, който се среща повече в южните части на Китай“, казва биологът.

При новия анализ изследователите са използвали техника, която може да идентифицира конкретни организми от всяка смес от генетичен материал, събран в околната среда.

Майкъл Уроби отбелязва, че информацията предоставя „моментна снимка на това, което е било (на пазара) преди началото на пандемията“ и че генетични анализи като техния „помагат да се запълнят празните места за това как вирусът може да е започнал да се разпространява за първи път“.

Какво казва Марк Уулхаус  

По думите на автора на изследването новото проучване, макар и значимо, оставя някои критични въпроси без отговор. „Няма съмнение, че COVID е циркулирал на този пазар, който е бил пълен с животни. Въпросът, който все още остава, е как той е попаднал там“, допълва той.

Според Марк Уулхаус, професор по инфекциозни болести в Единбургския университет, новият генетичен анализ показва, че пандемията „има своите еволюционни корени на пазара“ и че е много малко вероятно COVID-19 да е заразявал хора, преди да бъде идентифициран на пазара в Ухан.

Разкритията помагат на изследователите да разберат откъде са дошли тези животни и къде са били продавани. След това учените биха могли да започнат да вземат проби от прилепите в района, за които е известно, че са естествени източници на коронавируси като SARS.

Въпреки че изследването потвърждава тезата, че COVID-19 е възникнал от животни, то не решава полярния дебат дали вирусът не е възникнал от изследователска лаборатория в Китай.

През 2021 г. експертна група, ръководена от Световната здравна организация, стига до заключението, че вирусът вероятно се е разпространил сред хората от животни и че изтичането от лаборатория е „изключително малко вероятно“.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус по-късно обаче заявява, че е „преждевременно“ да се изключва тази хипотеза.

Повече от четири години след пандемията някои учени твърдят, че може би никога няма да разберат със сигурност откъде точно е дошъл вирусът.

Сподели