Проф. Кантарджиев обяви победа над опасен вирус и предупреди какво да правим с грипа

Инфекции няма. Много малко са. Ликвидирахме заплахата за морбили. Това е много голям успех. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Много малко държави в Европа могат да се похвалят с това. Сега сме на първо място в хубавото. До разумен минимум бяха сведени случаите на коклюш. Само благодарение на факта, че много бързо се организираха общопрактикуващите лекари, започнаха да дават рано антибиотици – в класа, в дома на болното дете, прекъсната е епидемичната верига. Както е и за варицелата и скарлатината“, обясни той.

„Настинка от 1931 г. се знае, че няма. Има инфекция“, изтъкна той.

Сезона на грипа

„Подсещам възрастните хора над 65 г. да се обърнат към общопрактикуващите лекари да си сложат ваксината за грип. Сега е моментът“, призова проф. Кантарджиев.

По думите му, това трябва да стане до края на октомври, началото на ноември. През ноември започват първите случаи на циркулиращ грип. Обикновено първите и последните случаи са от тип Б.

„Грипът е с много кратък инкубационен период, за разлика от ковид“, обясни проф. Кантарджиев.

Той коментира и новия подвариант на Covid-19: „Новите варианти, от нямане какво да се каже, се говори за комбинация от видове. Този ХЕС нито е по-опасен, нито е по-странен, нито по-различни симптоми“.

По думите му, разпространява се и респираторен синцитиален вирус, който е най-опасен за новородените. Мерките срещу него са болните да не се доближават до бебето  близките му, а възрастните хора да носят маски.

139 варианта холера

По отношение на холерата експертът обясни: „Холерата са 139 варианта – от О1 до О139. Преди месец това, което стана с рибата, колегите от агенцията по храните, веднага го доказаха. Дадоха в храната на рибите един много хубав стар антибиотик, и те оздравяха. Навсякъде във водоемите, ако търсите холера, има холера“.

Проф. Кантарджиев изтъкна, че е един малкото хора у нас, работил с холера.

„Това не е опасно за хората, защото веднага ще се разбере. Получаваш много силна диария с отравяне. Ако се произвежда хайвеер, солта ще ликвидира и намали вероятността“, успокои той.

Относно мъжа, прибрал се у нас заразен с холера, проф. Кантарджиев обяви, че вече е здрав. Имал е вариант О1. „Той не направи тежка клиника с обезводняване, само разстройство имаше, което се случва лятото и без холера“.

Той посъветва, когато пътуващите се заразят с екзотичен вирус в чужда страна, да потърсят медицинска помощ там, тъй като лекарите по тези места са по-добре подготвени.

За профилактиката срещу вирусите проф. Кантарджиев посъветва: „Традиционна храна. Могат да се взимат поливитаминни препарати, хубаво е да се сменят. На месец. За имуностимулантите – да не се прекалява. Както и за тези, които нормализират флората на червата“.

Сподели